Kinderwens uitstellen? Laat je eierstokken invriezen

Experts van het UZ Brussel pleiten ervoor om vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen door een deel van de eierstokken in te vriezen en op een later tijdstip opnieuw in te planten. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Wereldwijd zijn op deze manier al 35 baby's geboren bij vrouwen die de ingreep om medische redenen (kanker bijvoorbeeld) hebben ondergaan.
AMELIE-BENOIST / BSIP

"Waarom zouden we deze techniek niet ook aanbieden aan gezonde vrouwen", vraagt professor Dominic Stoop van het UZ Brussel zich af. Aan de ingreep zouden heel wat voordelen verbonden zijn: de korte duur van de behandeling (1 dag), de spontane bevruchting na de inplanting en een veel groter aantal eicellen dat wordt bewaard. Stoop pleit er wel voor om bij de nieuwe techniek dezelfde leeftijdsgrens te hanteren die ook geldt voor het inplanten van een embryo dat door ivf (in-vitrofertilisatie) ontstaat: tot 48 jaar zwanger worden.

Maar niet alle experts zijn even enthousiast over de techniek. Professor Thomas D'Hooghe van het UZ Leuven benadrukt dat nog niet geweten is hoe veilig de nieuwe methode is. "Mogelijk lokt de operatie een vroegtijdige menopauze uit", luidt het.

Daarnaast zijn er ook principiële bezwaren. "Ik begrijp dat vrouwen het vandaag niet gemakkelijk hebben om werk en een gezin te combineren, dat ze onder druk staan. Vrouwen studeren en hebben een carrière. De biologie van de voortplanting is helaas nog altijd dezelfde als 100 jaar geleden. We moeten daarom eerder kijken hoe we vrouwen kunnen ondersteunen dan het probleem op te lossen met medische ingrepen waarbij we in gezond weefsel snijden", legt D'Hooghe uit.

Meest gelezen