Hasseltse school niet naar Brussel want "te gevaarlijk"

Een basisschool uit Hasselt schrapt een driedaagse uitstap naar Brussel, uit vrees voor een terreuraanslag. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "We gaan nu niet de metro nemen of het Europees Parlement bezoeken", zegt directeur Filip Kuijpers. Volgens experts is de beslissing van de school onterecht.

De directeur van de school liet de ouders in een brief weten dat hij de veiligheid van de leerlingen niet kan garanderen. "Beste ouders, we hebben beslist om de stadsklassen naar Brussel dit schooljaar te annuleren. Op driedaagse gaan met een hoop ongeruste ouders op het thuisfront en begeleiders met een slecht gevoel heeft geen zin. (...) We zullen daarom een tweedaagse uitstap naar Tongeren organiseren." Zo staat in die brief te lezen.

"De veiligheid voor de kinderen en het personeel is prioritair. Elke dag lezen we over terreurdreiging op die plaatsen. En nu heeft België ook F-16's gestuurd naar Irak. Ik weet het wel: de kans dat er iets gebeurt, is heel klein. Maar wij zijn verantwoordelijk voor kinderen die niet de onze zijn, 24 uur op 24. Als we hun veiligheid in Brussel niet kunnen garanderen, gaan we niet", zegt Kuijpers in de krant.

"Niet waard"

De school nam de beslissing na het nieuws over de vermeende plannen voor een aanslag op het Europees Parlement in Brussel. "Nadien heb ik met de leerkrachten samengezeten", zegt Kuijpers. "We waren het erover eens; de reis moet leuk en leerzaam zijn voor de kinderen. Daar drie dagen ongerust rondlopen is het niet waard. Dan gaan we beter naar Tongeren, met zijn Gallo-Romeins museum."

De ouders werden gisteren op de hoogte gebracht, maar waren vooraf niet geraadpleegd. Ook de voorzitter van de ouderraad reageert verrast en geeft toe het zelf wat vergezocht te vinden.

"Gevoel van onrust"

De Hasseltse schepen van Onderwijs Karolien Mondelaers (CD&V) licht de beslissing van de school toe. "Door de berichtgeving in de pers is een zweem van onrust komen hangen over die schooluitstap, zowel bij ouders als bij leerkrachten.

"Er is geen actieve terreurdreiging in Brussel, dat weten we allemaal. Maar het subjectieve gevoel van onrust is er wel", klinkt het bij Mondelaers.

"Geen reden om Brussel niet te bezoeken"

Volgens professor Internationale betrekkingen en terrorisme-expert Tom Sauer is er geen reden om Brussel niet te bezoeken. "De angst om een bezoek te brengen aan Brussel is een indicatie van een onveiligheidsgevoel, onder meer door de verhalen over de Syriëstrijders. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het slechts gaat om een 300-tal mensen, van wie de weinigen die terugkomen gedesillusioneerd zijn en zich opnieuw willen integreren in onze maatschappij, enkele uitzonderingen niet te na gesproken."

Ook Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken ziet voorlopig geen reden om het niveau van de terreurdreiging te verhogen. "Wij beschikken niet over specifieke elementen die wijzen op een verhoging van de dreiging", zegt hij. De terreurdreiging ligt in België al jaren op niveau 2.

Nederlandse school

Een school uit het Nederlandse Etten-Leur besloot vorige week ook al om een schoolreis niet te laten doorgaan. 400 leerlingen zouden gisteren een dag naar Parijs gaan, maar de schooldirecteur zegt dat enkele ouders, leraren en leerlingen bezorgd waren over terreurdreiging in de Franse hoofdstad.

De kans dat zijn leerlingen slachtoffer zouden worden van een aanslag, was volgens de directeur klein. "Maar ik zou het om willen draaien", zei hij tegen de Nederlandse omroep NOS. "Op het moment dat het wel gebeurt, vraagt iedereen zich af: hoe heb je het besluit kunnen nemen om het wel te doen?"

Meest gelezen