Koning Filip brengt hulde aan Frans-Belgische vriendschap

Met een militaire plechtigheid is op de Place Albert I in het Normandische kustplaatsje Sainte-Adresse herdacht dat de Belgische regering hier tussen 1914 en 1918 haar toevlucht vond tijdens de Duitse bezetting van ons land. Koning Filip legde bloemen neer aan het standbeeld van koning Albert I, die overigens nooit in Sainte-Adresse is geweest. Hij bleef tijdens WOI in De Panne waar premier Charles de Broqueville hem geregeld opzocht.
Koning Filip onthult een gedenkplaat.

"Weinig Belgen kennen die geschiedenis", zei Gery de Broqueville, achterkleinzoon van de toenmalige eerste-minister van België, die de plechtigheid bijwoonde. "De Fransen daarentegen kennen die episode uit de Grote Oorlog wel nog."

Op het plein weerklonken vanmorgen de Brabançonne, gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, en de Marseillaise, gebracht door hun Franse collega's. De inwoners van Sainte-Adresse hadden ook de Belgische en de Franse driekleur broederlijk naast mekaar aan de gevels van hun huizen gehangen.

Burgemeester Hubert Dejean de la Batie heette de Belgische vorst hartelijk welkom en schetste de geschiedenis van de Belgen in ballingschap. De Franse staatssecretaris voor Veteranen en Herdenkingen, Kader Arif, zei dat dit een dag van "solidariteit, broederschap en vriendschap" was. Waarop minister Jean-Pascal Labille (PS) de Fransen namens de Belgische regering bedankte voor de gastvrijheid van hun voorouders.

Koning onthult gedenkplaat

Koning Filip had intussen het gulden gastenboek in het stadhuis van Sainte-Adresse ondertekend en onthulde even later een gedenkplaat die hulde brengt aan de Frans-Belgische vriendschap.

Op de strandcabines van het mondaine badplaatsje zijn reproducties van foto's uit de "Belgische tijd" in Sainte-Adresse te zien. Koning Filip bezocht ook een tentoonstelling in de Espace Monet met impressies en documenten uit de periode 1914-1918.

Deze namiddag wordt de Belgische dag in het Normandische plaatsje vlakbij Le Havre afgesloten met een airshow van onder andere het stuntteam Patrouille de France en een Belgische F-16.

Meest gelezen