Belgische F-16 bombardeert IS in Irak

Voor het eerst heeft een Belgische F-16 stellingen van de moslimterreurgroep IS in Irak gebombardeerd. Onze vliegtuigen voeren daar wel al enkele dagen verkenningsvluchten uit.

Volgens Defensie heeft de F-16 een bom gegooid op leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) die Iraakse troepen aanvielen ten westen van de hoofdstad Bagdad. De groep IS-strijders zou meteen zijn uitgeschakeld.

Ons land neemt met zes F-16-gevechtsvliegtuigen deel aan de internationale operatie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten. Die toestellen zijn vorige week aangekomen op een luchtmachtbasis in Jordanië en voeren van daaruit vluchten uit boven Irak.

Tot nu toe waren dat verkenningsvluchten, maar vandaag is er dus voor de eerste keer gebombardeerd. De voorbije jaren zijn Belgische F-16's ook in actie gekomen tegen de taliban in Afghanistan en de troepen van Moe'ammar al-Khaddafi in Libië. Ook Nederlandse F-16's zijn nu actief geworden boven Irak, maar zij zijn nog niet in actie gekomen.

IS is IS, maar Irak is Syrië niet

Naast de Belgen, de Nederlanders en de VS nemen ook Britse, Franse en Deense vliegtuigen deel aan de operatie tegen IS in Irak. De VS voeren ook aanvallen uit tegen IS in Syrië en daar kunnen ze rekenen op steun van vijf Arabische landen, allen met een soennitische meerderheid.

Dat moet aantonen dat de strijd tegen IS er geen is van het Westen tegen de islam en evenmin van soennieten tegen sjiieten. De vijand is dezelfde, maar de situatie in Irak en Syrië is verschillend.

In Syrië weigert de coalitie de samenwerking met het regime van Bashar al-Assad. De VS en de Arabische bondgenoten beroepen zich voor hun actie daar op het recht op zelfverdediging uit het VN-Handvest, maar de westerse bondgenoten willen een VN-resolutie vooraleer ze daar tussenbeide komen. In Irak kunnen de bondgenoten rekenen op de goedkeuring en steun van de lokale regering en de Iraakse Koerden en is er dus geen VN-resolutie nodig. 

Meest gelezen