Rousseff en Neves winnen eerste ronde Braziliaanse presidentsverkiezingen

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 41,55 procent van de stemmen gewonnen. De centrumrechtse kandidaat Aécio Neves eindigde verrassend op de tweede plaats met 33,59 procent van de stemmen. Op 26 oktober volgt een tweede stemronde.

Dat Rousseff de eerste ronde zou winnen, was te verwachten. Dat ze geen absolute meerderheid van de stemmen zou halen en het in een tweede stemronde tegen een andere kandidaat zou moeten opnemen, was eveneens voorspeld. De naam van die tegenkandidaat is evenwel enigszins verrassend.

Niet Marina Silva van de linkse partij Partido Socialista Brasileiro is immers op de tweede plaats geëindigd, maar wel Aécio Neves (kleine foto) van de centrumrechtse partij Partido da Social Democracia. Neves haalde 33,59 procent van de stemmen, Silva 21,29 procent.

Nochtans leek Silva lange tijd in de running om de tweede ronde te halen. Toen de oorspronkelijke kandidaat voor haar partij Eduardo Campos in augustus bij een vliegtuigongeval om het leven kwam, werd zij in allerijl tot zijn vervanger aangesteld. Aanvankelijk kon ze op flink wat populariteit rekenen, maar die kalfde de voorbije weken in sneltempo af.

Voornaamste oorzaak hiervoor was de negatieve en vaak agressieve campagne die Rousseff en haar Arbeiderspartij hebben gevoerd.

Tancredo Neves

Rousseff en Neves nemen het nu op 26 oktober tegen elkaar op in een tweede stemronde. Volgens waarnemers ligt de strijd wijd open en beloven dit de meest spannende presidentsverkiezingen te worden sinds Brazilië zo'n dertig jaar geleden een democratisch land werd.

Opvallend: Neves' grootvader Tancredo zou destijds de eerste democratisch verkozen president van Brazilië worden na de dictatuur, maar nog voor hij de eed kon afleggen, werd hij ziek en stierf hij.

"We moeten onze krachten verenigen"

In een toespraak heeft Neves Silva alvast opgeroepen haar aanhangers te vragen in de tweede ronde voor hem te stemmen om zo Rousseff van de macht te verdrijven. "We moeten onze krachten verenigen. Mijn kandidatuur is niet die van een politieke partij, maar van een samengaan van allianties", zei hij.

Zelf laat Silva (kleine foto) nog niet in haar kaarten kijken. In een toespraak voor haar achterban liet ze verstaan dat haar partij de komende dagen bijeenkomsten zal houden om na te gaan welke kandidaat ze zal steunen in de tweede ronde.

Rousseff laat het alvast niet aan haar hart komen. "De strijd gaat verder", vertelde ze haar aanhangers. "We zullen de strijd winnen want het is die van het Braziliaanse volk. Deze strijd is die van de bouwers van de toekomst. Zij zullen Brazilië nooit een stap achteruit laten zetten."