28 verbrande lijken in Mexicaans massagraf

In zes massagraven in Iguala, een stad in het zuiden van Mexico, zijn 28 verbrande lijken teruggevonden. De moordenaars zitten wellicht in de hoek van de politie: er werden al 29 agenten opgepakt.

Mexico heeft een reputatie als het over veiligheid – of onveiligheid – gaat, maar dit voorval zet het land nog altijd in rep en roer. Een bus met studenten die tegen corruptie gingen betogen, kwam in het weekend van 26 september onder vuur te liggen. Zes tieners kwamen daarbij om. En, zo verhaalde één opgepakte verdachte, vervolgens zouden de anderen bijeengedreven zijn en geëxecuteerd.

Niet minder dan zes putten werden gevonden op een afgelegen plek in Iguala. Daarin: 28 met benzine in brand gestoken lichamen, op een totaal van 43 vermiste studenten. De lijken zijn zo ernstig verminkt dat het nog dagen en zelfs weken kan duren voor ze geïdentificeerd zijn. Om dat proces te bespoedigen, verschaften de families van de slachtoffers alvast DNA-stalen. Zij betoogden het hele weekend in de buurt van de ontdekte massagraven (foto).

Of het inderdaad om de vermiste studenten gaat, is nog onduidelijk. De overheid blijft erg voorzichtig. "Zeker is het niet", klonk het bij het gerecht. "Op dit ogenblik zou het onverantwoord zijn om overhaaste conclusies te trekken."

Maar velen, ook het gerecht, gaan daar op dit ogenblik wél van uit. Er werden al 29 verdachten opgepakt, onder wie 22 plaatselijke agenten. Het vermoeden bestaat dat de studenten bijeengedreven werden door de lokale politie, en vervolgens overgeleverd aan het plaatselijke drugskartel, Guerreros Unidos, waarop ze zijn afgemaakt.

Ook vervelend nieuws voor de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, die een luidruchtige campagne voert tegen het overvloedige drugsgeweld in zijn land.