"40 procent kans dat ebola tegen eind deze maand België heeft bereikt"

Er zou 40 procent kans zijn dat de dodelijke ebola-ziekte eind oktober in België is. In heel Europa lopen Groot-Brittannië en Frankrijk het grootste gevaar. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers berekend aan de hand van analyses van het luchtverkeer en verspreidingspatronen van de ziekte. De studie werd gepubliceerd in het magazine PLoS Current Outbreaks.
DPA

Frankrijk is volgens het onderzoek met 75 procent kans het meest kwetsbare land in Europa. Guinee, Sierra Leone en Liberia hebben namelijk veel Franstalige inwoners die op en af reizen naar Frankrijk. Ook Groot-Brittannië loopt groot gevaar en dat omwille van het drukke luchtverkeer op de luchthaven van Heathrow. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben tot nu toe elk al een burger gerepatrieerd en vervolgens genezen van de ziekte.

"Vliegverkeer naar getroffen gebieden verminderen zou helpen"

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft voor het vliegverkeer nog geen restricties opgelegd en moedigt luchtvaartmaatschappijen zelfs aan om te blijven vliegen naar de zwaarst getroffen regio's. Volgens de onderzoekers zou het verminderen van de vluchten naar de getroffen gebieden de kans op verspreiding in Europa sterk verminderen. 80 procent minder vluchten naar de getroffen gebieden, betekent voor Frankrijk namelijk een daling naar 25 procent kans op besmetting en voor Groot-Brittannië een daling naar 15 procent.

"Het onderzoek gaat natuurlijk alleen om waarschijnlijkheid. Maar die waarschijnlijkheid groeit voor iedereen. Het valt gewoon af te wachten wie geluk heeft en wie niet", aldus onderzoeker Alex Vespignani van de Northeastern University in Boston.

Op de website van de universiteit wordt de studie regelmatig geüpdatet.

"In West-Afrika kan ebola 2,5 miljoen kinderen treffen"

Unicef schat dan weer dat de ebola-epidemie in West-Afrika de komende maanden om en bij de 2,5 miljoen kinderen kan treffen. "Bovendien worden de basisvaccinaties niet meer makkelijk gegeven. Zo riskeren kinderen te sterven aan bijvoorbeeld de mazelen", zegt Lien Vanden Bossche van Unicef.

Unicef werkt momenteel in Liberia, Sierra Leone en Guinee om de bevolking te informeren en medische hulp te bieden.