"Belgische aanval was 1ste niet-Amerikaanse bombardement tegen IS"

De "neutralisering" van een voertuig van Islamitische Staat door een Belgische F-16 was het eerste niet-Amerikaanse bombardement in Irak "in deze setting". Dat heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gezegd in "De ochtend". Een opmerkelijk statement, want de Fransen, de Britten en de Verenigde Arabische Emiraten hebben eerder al bombardementen uitgevoerd tegen IS. De Crem gaat ervan uit dat de Belgische aanwezigheid in het land zal worden verlengd.

Een Belgische F-16 heeft gisteren een "een terroristisch element" dat de Iraakse veiligheidstroepen aanviel, beschoten met een gps-geleide bom. Volgens de CD&V-minister ging het om een pick-up waarvan de laadbak voorzien was van wapenmaterieel. "Er viel geen collaterale schade tegen burgers of gebouwen en het doelwit werd geneutraliseerd", luidde het op Radio 1. Hoeveel IS-strijders daarbij om het leven kwamen, kon De Crem niet zeggen.

De operatie nam zeven uur in beslag. Het ging om het eerste niet-Amerikaanse bombardement tegen Islamitische Staat "in deze strijd", aldus De Crem. Nochtans hebben andere partners dus ook al bombardementen uitgevoerd in Irak. Details over de activiteiten worden vanaf morgen aan het parlement bekendgemaakt. In de plenaire Kamer vindt dan immers de oprichting plaats van de bevoegde opvolgingscommissie, waarvan de leden de nodige informatie zullen krijgen. Ze zijn wel gebonden aan een geheimhoudingsplicht.

De resolutie van het parlement die groen licht gaf aan de deelname aan de internationale operatie tegen de extremistische beweging, voorziet dat de operatie een maand zou duren en dat er dan een evaluatie zou volgen, maar "we kunnen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat onze aanwezigheid in Irak zal worden verlengd", aldus De Crem.