"Dit is normaal iets voor het einde van een carrière"

In Cinema Zuid in Antwerpen is vanavond "Jan Verheyen - De Collectie" voorgesteld, een boek over de filmcarrière van de bekende Vlaamse regisseur. Het is een uitgave van Het Laatste Nieuws die in het kader van een dvd-verzamelactie ook wordt meegegeven met de krant.
Nicolas Maeterlinck

Verheyen (51) is al ruim dertig jaar actief in de Vlaamse filmwereld, eerst als festivalorganisator en distributeur en later ook als producent en regisseur.

Sinds zijn regiedebuut "Boys" in 1991 regisseerde hij al twaalf langspeelfilms, wat hem - zeker in combinatie met zijn werk voor televisie - tot een van de meest productieve hedendaagse Vlaamse regisseurs maakt. Voor zijn meest recente film, "Het vonnis", schreef hij ook zelf het scenario. Zijn films doen het ook bijna altijd erg goed aan de kassa.

Verheyen kreeg het eerste exemplaar van het boek uit handen van cultuurminister Sven Gatz (Open VLD). "Er is al veel gezegd en geschreven over Jan Verheyen en zo hoort het ook: hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind", zei hij. "In ieder geval is hij vandaag een van de belangrijkste figuren van de Vlaamse film en we hebben het laatste van hem zeker nog niet gezien."

Verheyen is blij met het boek. "Al geeft dit ook een beetje een vreemd gevoel, want normaal verschijnt een dergelijk werk pas aan het eind van je carrière."