"Je start steeds weer van een onbeschilderd doek"

Russell James is een van de bekendste fotografen ter wereld. Al wie naam en faam heeft in deze wereld passeerde al wel eens voor zijn camera. Als belangrijkste fotograaf voor het lingeriemerk Victoria’s Secret kent hij verder de topmodellen met wie hij werkt natuurlijk door en door. Velen onder hen fotografeerde James inmiddels in hun puurste vorm.

Die foto’s werden zopas gebundeld in een fotoboek "Angels", dat vanaf deze maand in de Amerikaanse winkelrekken ligt. Op nieuwswebsite Huffington Post lichtte hij een tipje van de sluier op over zijn manier van werken.

"Als je een modereportage doet, of iets gelijkaardigs, dan begin je met een schilderdoek dat al voor de helft beschilderd is. Een opmerkelijke ontwerper geeft je iets in handen waarvan je iets moois kan maken. Ik ben dan degene die de eindtoets aan dat schilderdoek geeft."

“Bij een naaktmodel start je met een compleet wit schilderdoek. Als je dan een heel breed gamma van emoties moet aanspreken, van zachtaardig en idyllisch tot uitdagend en zeer krachtig, dan is juist de grote uitdaging te starten vanuit dat onbeschilderde doek."

"Bij de start van een shoot begrijp ik dat er een vreemd moment is, jij met je camera en zij daar naakt. Daar moet ik me bewust van zijn. Het heeft geen zin om achteruit leunend te zeggen dat ze er verrukkelijk uitzien. Eigenlijk doe ik het tegenovergestelde. Ook al heb ik soms de neiging te zeggen dat ze er belachelijk uitzien -"Heb je jezelf recent nog wel eens in de spiegel bekeken?"-, toch kies ik eerder voor een extreme close up van een oog, of een deel van hun gezicht. Op die manier merken ze dat je in hen geïnteresseerd bent, dat je respect voor hen hebt."

"Bedoeling is iets vernieuwend te brengen, iets moois en niet te profiteren van wie gefotografeerd wordt."

Hier beneden vindt u zijn foto’s van Gisele Bündchen, Adriana Lima en Candice Swanepoel.

lees ook