"Risico op verzonnen beschuldigingen voor middeleeuwse misdrijven"

"Ik raad mensen af Marokko te bezoeken. De boodschap is duidelijk: het land is niet veilig voor Britse toeristen." Met die woorden reageert het Britse parlementslid Charlie Elphicke op de celstraf die een landgenoot in Marokko heeft gekregen omdat hij homoseksueel is.

De 70-jarige Ray Cole werd vorige maand door de politie van Marrakesh opgepakt terwijl hij met zijn Marokkaanse vriend op de bus stond te wachten. Op zijn smartphone vonden de agenten "bezwarend" materiaal waarna ze de man in de gevangenis stopten. Homoseksualiteit is immers strafbaar in Marokko. Een rechter heeft hem nu tot 4 maanden cel veroordeeld.

Volgens de zoon van Cole kwam zijn vader pas enkele jaren geleden uit de kast als homoseksueel. "De toestand in de gevangenis is miserabel", zegt hij. "De gevangenen krijgen een keer per dag gekookte groenten. Zijn cel is op 44 personen berekend, maar huist 60 mannen. Mijn vader is 70 en slaapt op de grond."

"Diep bezorgd over zijn veiligheid"

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt enkel dat een landgenoot in een Marokkaanse cel is opgesloten. "We bieden hem consulaire bijstand", klinkt het.

Sterkere taal is dan weer te horen uit de mond van het conservatieve parlementslid Charlie Elpicke. "Ik heb alles gedaan om deze afkeurenswaardige aanklachten tegen meneer Cole ongedaan te maken", zegt hij. "Ik ben diep bezorgd over zijn veiligheid."

"Wie Marokko bezoekt, loopt het risico op verzonnen beschuldigingen voor middeleeuwse misdrijven. Ik raad mensen af Marokko te bezoeken. De boodschap is duidelijk: het land is niet veilig voor Britse toeristen."