Ambtenaren kunnen opnieuw aan de slag in Hongkong

In Hongkong zijn de ambtenaren vanmorgen opnieuw aan de slag gegaan. De voorbije dagen werden verschillende overheidsgebouwen geblokkeerd door de betogers, maar die zijn in aantal sterk afgenomen. Een harde kern van enkele honderden demonstranten blijft over.

Na de meest kalme nacht sinds 28 september keren de bewoners van Hongkong opnieuw in grotere getale terug naar het werk, zijn er meer scholen open en is er meer verkeer in de wijken die het meest getroffen waren door de bezettingen. Ook in de wijk Admiralty, waar enkele honderden betogers overblijven, konden de ambtenaren die werken in het regeringsgebouw opnieuw aan het werk.

De regeringsleider van Hongkong, Leung Chun-ying, had de manifestanten opgeroepen om de 3.000 ambtenaren niet langer de toegang te versperren nadat ze een week bijna niet hadden kunnen werken. Chun-ying dreigde in bedekte termen met een politie-interventie. "We zijn bereid om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de openbare orde te herstellen", zei hij.

De prodemocratie-beweging Occupy Central had gisteravond via Twitter aangekondigd dat het de blokkade van het regeringsgebouw zou opheffen en dat het zakencentrum Mong Kok zou ontruimd worden. Vorige week was dat het toneel van gewelddadige confrontaties tussen betogers aan de ene kant, en geïrriteerde bewoners en pro-Pekingbetogers aan de andere.

Einde van het protest?

Hoe nu verder gaat in Hongkong is onduidelijk. Bij de studentenfederatie, een van de drijvende krachten achter de protestbeweging, wil men blijven protesteren. "De mensen hebben rust nodig, maar ze zullen opnieuw naar buiten komen. Dit betekent niet dat de beweging aan het wegdeemsteren is. Veel mensen ondersteunen het nog", zegt Alex Chow, de secretaris-generaal van de vereniging.

Demonstranten en regering hebben afgesproken om met elkaar rond de tafel te gaan zitten, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.