Ambtenaren Regie der Gebouwen voor de rechter

In Brussel begint vandaag het proces tegen 71 beklaagden van de Regie der Gebouwen. Ze staan terecht op beschuldiging van corruptie. Tegen 13 ambtenaren heeft het parket celstraffen van 6 maanden tot 3 jaar gevorderd. Omdat er zoveel beklaagden zijn, zijn er vijf werkweken voor het proces uitgetrokken.

De Regie der Gebouwen beheert de gebouwen van de federale overheid. Ze is eigenaar van de meeste gebouwen en is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen.

Volgens het parket van Brussel zou er bij der Brusselse afdeling van de Regie een systeem hebben bestaan waarbij ambtenaren zich door bedrijven lieten omkopen in ruil voor de toekenning van contracten. Het zou gaan om contracten onder de 67.000 euro, waarvoor geen openbare aanbesteding moet worden uitgeschreven.

Het ging vooral om onderhoudscontracten voor onder meer het Brusselse Justitiepaleis, de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis, het koninklijk paleis en het Paleis voor Schone Kunsten. Volgens het parket is ook Hans Evenepoel erbij betrokken, een voormalig directeur-generaal van de Regie. Tegen 13 ambtenaren heeft het parket celstraffen van 6 maanden tot 3 jaar gevorderd.

Het proces in Brussel gaat alleen over de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen. Over twee weken start er een tweede proces in Gent, en dat gaat over enkele Oost-Vlaamse ambtenaren. In Leuven wil het parket 55 mensen en bedrijven voor de rechter brengen.