Belgische legerchef discreet naar Jordanië afgereisd

Generaal Gerard Van Caelenberge, de Belgische legerchef, is gisteren discreet naar Jordanië gereisd, waar de Belgische F-16's staan die strijden tegen IS. Dat werd vandaag uit eensluidende bron vernomen. Hij zou normaal door ontslagnemend minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V) worden vergezeld, maar die is verhinderd door de onderhandelingen voor een federale regering.

De zes F-16's en 120 manschappen nemen deel aan de operatie "Desert Falcon". Waar ze precies gelegerd zijn, wordt echter niet bekendgemaakt. Volgens welingelichte bronnen gaat het om de Mufaq Salti-basis, bij Azraq, 150 kilometer ten oosten van Amman. Op die basis verblijven ook 250 Nederlandse militairen en staan 25 F-16's die België tussen 2006 en 2011 verkocht aan Jordanië.

Een van de Belgische gevechtsvliegtuigen heeft gisteren, met succes, een terroristisch doelwit gebombardeerd ten westen van Bagdad.