De Crem: "Wellicht eind deze week partijcongressen"

Nog voor het einde van de week zal wellicht een federaal regeerakkoord aan de achterban van de partijen van de Zweedse coalitie worden voorgelegd. Dat heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gezegd in "De ochtend". Tussen de regels door liet hij verstaan dat hij ook in de nieuwe regering minister wil worden.

"De Zweedse coalitie wil de laatste spurt inzetten", zei De Crem in "De ochtend". "Het is aan de partijcongressen om een akkoord goed te keuren. Wellicht vinden die eind deze week plaats."

Over de rol die voor hem is weggelegd in de nieuwe regering, bleef hij enerzijds op de vlakte. Anderzijds aarzelde hij niet om zijn verwezenlijkingen van de afgelopen legislatuur sterk in de verf te zetten. "Het departement Defensie is goed geleid", stelde hij. "Daarnaast heeft het een belangrijke inspanning gedaan om bij te dragen tot de sanering van de overheidsfinanciën. Tegelijk is het leger performant gebleven."

"Als vicepremier heb ik meegeholpen om het Europese traject aan te houden", ging hij verder. "Tot slot heb ik ook de staatshervorming tot een goed einde gebracht. Ik heb eigenlijk uitgevoerd wat van me werd verwacht." Lees: Pieter De Crem wil ook in de nieuwe regering graag minister worden.