De Croo: "Voorbije dagen vooral naar elkaar geluisterd"

"We hebben begrepen wat elke partij wil. Nu moet het mogelijk zijn een akkoord te vinden waarin iedereen zich kan vinden." Dat heeft ontslagnemend minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) gezegd voor aanvang van het partijbureau. Volgens coformateur Kris Peeters (CD&V) blijft de verhouding van inkomsten en uitgaven het voornaamste knelpunt bij de onderhandelingen.

"De voorbije dagen hebben we vooral naar elkaar geluisterd", zei De Croo. "We hebben begrepen wat elke partij wil. Nu moet het mogelijk zijn een akkoord te vinden waarin iedereen zich kan vinden. Dat akkoord moet voldoende hervormingen bevatten evenals voldoende elementen op gebied van competitiviteit en koopkracht."

Op de vraag of zijn partij en CD&V nog steeds op gespannen voet staan na de "aanvaring" tussen partijvoorzitters Gwendolyn Rutten en Wouter Beke, was zijn antwoord kort en krachtig: "Nee".

"Als experts bij elkaar zitten, levert dat altijd iets op"

"Het is normaal dat spanningen optreden aan een onderhandelingstafel", zei Peeters op zijn beurt. "Zowel tussen CD&V en Open VLD als tussen de andere partijen aan tafel gebeurt dat soms."

"Een groep experts heeft tot diep in de nacht enkele technische kwesties verder uitgeklaard", ging hij verder. "Als zij bij elkaar zitten, levert dat altijd iets op. Het is natuurlijk niet eenvoudig. Vooral de verhouding tussen inkomsten en uitgaven blijft een knelpunt."

"Deze namiddag komen de partijvoorzitters weer samen", wist Peeters nog. Valt morgenochtend een definitief akkoord uit de bus? "Het is vooral belangrijk dat het een goed akkoord is." Kan burgemeester van Antwerpen en N-VA-voorzitter Bart De Wever eind deze week op handelsmissie naar Sjanghai vertrekken? "Ik hoop het. Ik gun het hem in elk geval."