Delchambre neemt ontslag na plagiaat in openingstoespraak ULB

Alain Delchambre, voorzitter van de raad van bestuur van de Université Libre de Bruxelles (ULB), neemt ontslag nadat hij tijdens de openingstoespraak van de universiteit letterlijke passages uit een eerdere toespraak van de Franse oud-president Jacques Chirac had gebruikt. De redacteur die de toespraak had opgesteld, werd al ontslagen.

De openingstoespraak van de universiteit dateert al van 19 september. Enkele dagen later werd het plagiaat ontdekt. "Delchambre heeft de toespraak niet volledig zelf geschreven", zei woordvoerder Nicolas Dassonville van de ULB vorige week nog. "Hij heeft een team rond zich en in dat team houdt één persoon in het bijzonder zich bezig met het opstellen van de toespraken. De voorzitter van de raad van bestuur was absoluut niet op de hoogte van het feit dat de tekst geïnspireerd was op toespraken van andere personen. Bij het vernemen van die ernstige feiten heeft Delchambre de medewerker onmiddellijk ontslagen."

"Ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid"

Het onmiddellijke ontslag van de redacteur drong zich op aangezien verschillende studenten van de universiteit vroeger al zwaar bestraft waren geweest voor plagiaat. Met het ontslag van de redacteur leek de zaak gesloten, tot Delchambre vandaag een persbericht verspreidde dat zijn ontslag aankondigt. "Ik was verbaasd dat er meerdere stukken uit mijn toespraak geïnspireerd waren op eerdere publieke toespraken en dat zonder de nodige bronvermeldingen", aldus Delchambre.

"Ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid", gaat Delchambre verder. "Ik ben me ervan bewust dat het plagiaat onze universiteit in een negatief daglicht heeft gesteld en dus neem ik de beslissing, volledig in overeenstemming met mijn persoonlijke waarden en normen en in het belang van de universiteit, om af te treden als voorzitter van het bestuur."