Dodelijke Marburgvirus slaat weer toe in Oeganda

In de Oegandese hoofdstad Kampala is een man overleden aan het besmettelijke Marburgvirus, dat verwant is met het ebolavirus. 80 anderen die met de man in contact zijn geweest, zijn in quarantaine geplaatst.

Marburg begint met hevige hoofdpijn. In een volgend stadium krijgt de patiënt hevige bloedingen. In 80 procent van de gevallen is de ziekte dodelijk.

Het Marburgvirus is verwant met het ebolavirus, dat lelijk huishoudt in West-Afrika. De ziekte heeft grosso modo dezelfde symptomen,maar de incubatietijd is korter: 14 dagen in plaats van 21.

De Oegandese openbare gezondheidsdienst roept de bevolking op tot grote waakzaamheid. Het ministerie van Gezondheid heeft alle medische noodteams geactiveerd die ervaring hebben in de bestrijding van levensgevaarlijke virale ziekten.