Eerste besmetting met ebola in Spanje en in Europa

Een verpleegster in een ziekenhuis in Madrid is wel degelijk besmet met het ebolavirus. "We hebben twee tests uitgevoerd en beide tests gaven een positieve diagnose", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. Het is het eerste geval van een ebola-besmetting binnen Spanje en binnen Europa. De vrouw zou een priester verzorgd hebben die in Liberia besmet was geraakt.

De verpleegster zou in contact gekomen zijn met de Spaanse geestelijke Manuel García Viejo, maar dat is volgens de woordvoerder van het ziekenhuis nog niet met zekerheid te bevestigen. Viejo was in Sierra Leone met ebola besmet geraakt en vervolgens met een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht naar zijn geboorteland overgebracht. De 69-jarige patiënt overleed op 25 september in Madrid. Eerder was al een andere Spaanse missionaris in hetzelfde ziekenhuis aan ebola gestorven. Hij raakte in Liberia besmet en werd toen eveneens overgebracht naar eigen land.

De Spaanse gezondheidszorg heeft onmiddellijk een crisiscel opgericht. De epidemie in West-Afrika was eind vorig jaar begonnen, intussen zijn al ruim 3.000 doden geteld.