Federale onderhandelaars komen weer samen

Straks zitten de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering weer samen om het te hebben over de begroting. Het is voor het eerst in bijn a een week dat ze weer allemaal aan één tafel zitten, na de clash van vorige week tussen CD&V-voorzitter Wouter Beke en zijn collega van Open VLD Gwendolyn Rutten.

Coformateur Charles Michel (MR) heeft het hele weekend discrete contacten gehad met de voorzitters van N-VA, CD&V en Open VLD. Blijkbaar was het een hele opgave om de plooien weer enigszins glad te strijken. Wellicht wordt er vanmiddag voortgewerkt.

Sinds vorige week treedt Michel meer op de voorgrond tijdens de formatiegesprekken. Zijn collega Kris Peeters (CD&V) lijkt zich meer en meer te beperken tot een tweedeplansrol.

"Nieuwe belastingen, daarrond draaien de discussies", zegt radiojournalist Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1. Die nieuwe belastingen zouden kunnen worden  gebruikt om een  eventuele loonlastenverlaging te betalen. Vooral CD&V is vragende partij voor nieuwe belastingen, naast besparingen. Een hogere roerende voorheffing of een speculatietaks zijn mogelijkheden die naar worden geschoven.

Tot nader order is de discussie niet uitgeklaard, want N-VA en Open VLD staan op de rem als het gaat over nieuwe belastingen. En dan is er ook nog de kwestie van de vergoedingen van de 800.000 Arco-coöperanten. "Dat wordt een zware strijd waarvoor CD&V op begrotingsvlak een prijs zal moeten betalen", zegt Vansevenant nog.

Het blijft onduidelijk of de onderhandelingen nog deze week kunnen worden afgerond. Intussen liggen de verkiezingen al 134 dagen achter ons. "Tot de finish gaan is duidelijk de bedoeling gaan, hoor je", weet Vansevenant nog.