Handelskern Mechelen 1e volledige wifi-zone van Telenet

Telecomoperator Telenet zal vanaf april de commerciële binnenstad van thuisstad Mechelen volledig voorzien van draadloos internet. Het Mechelse bedrijf lanceert ook EAP-technologie, waarbij klanten maar één keer moeten inloggen om alle wifi-hotspots te kunnen gebruiken. Telenet wil op termijn ook in andere steden aansluitende wifi-dekking invoeren. Over welke steden het gaat, is nog niet duidelijk.

Vanaf april 2015 zal Telenet een volledig aansluitende wifi-dekking voorzien in het commerciële centrum van de stad Mechelen. Gebruikers van mobiel internet in dat deel van de stad zullen daardoor niet meer afhankelijk zijn van een 3G- of 4G-internetverbinding. Telenet zal daarvoor extra hotspots voorzien, bovenop de huidige exemplaren.

De dienst is gratis voor Telenetklanten, maar toeristen en niet-Telenetklanten zullen ook een uur per dag gratis kunnen internetten. Volgens Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) zal een paar keer per jaar, zoals met Maanrock of een winkelzondag, het netwerk de hele dag gratis gemaakt kunnen worden voor iedereen.

Telenet stelde overigens nog een nieuwigheid voor: het Extended Authentication Protocol (EAP). "Wie vandaag probeert in te loggen, krijgt bij het inloggen op een wifi-hotspot elke keer weer dat vervelende schermpje met login en het paswoord", zegt Smidts. "Vanaf nu moet dat nog maar één keer, wat een verbetering is voor onze klanten."

De technologie is nu al beschikbaar op de 2.000 Telenet-hotspots en wordt tegen begin 2015 beschikbaar voor alle "homespots" in Vlaanderen.