Koerden: "Luchtaanvallen niet genoeg om IS te verslaan"

"Luchtaanvallen alleen zijn echt niet genoeg om Islamitische Staat (IS) te verslaan. We hebben steun nodig op de grond." Dat zegt een woordvoerder van de Koerdische strijders. Die vechten momenteel een hevige strijd uit met IS om de stad Kobani, op de grens tussen Syrië en Turkije.

De bombardementen op stellingen van IS in Syrië en Irak zijn nu zo'n twee weken aan de gang. De bedoeling is om de opmars van de terreurgroep te stoppen en de Koerdische strijders te ondersteunen. Maar de Koerden laten nu weten dat de luchtaanvallen maar een beperkte impact hebben.

Vooral in de buurt van Kobani, een strategisch belangrijk stadje op de grens tussen Syrië en Turkije, is de situatie kritiek. De IS-militanten zijn opgerukt tot op twee kilometer van het stadscentrum. Ze zijn simpelweg met te veel om teruggedrongen te worden door de Amerikaanse luchtaanvallen, zeggen de Koerden.

"Luchtaanvallen alleen zijn echt niet genoeg om IS te verslaan in Kobani", zegt woordvoerder Idris Nassan. "Ze belegeren de stad aan drie kanten, en de gevechtsvliegtuigen kunnen nu eenmaal niet elke IS-strijder op de grond aanvallen."

"We doen beroep op de internationale gemeenschap"

Volgens Nassan hebben de IS-strijders hun tactiek aangepast aan de nieuwe omstandigheden. "Elke keer er een gevechtsvliegtuig aankomt, verlaten ze hun posities, verspreiden zich en zoeken een schuilplaats. Wat we echt nodig hebben, is steun op de grond. We hebben zware wapens en munitie nodig om hen terug te dringen en te verslaan."

In de VS roepen sommigen aan de rechterzijde, ex-presidentskandidaat John McCain bijvoorbeeld, al langer dat de Amerikanen ook grondtroepen moeten inzetten in de strijd tegen IS. President Barack Obama heeft al meermaals gezegd dat hij die optie uitsluit.

"We doen beroep op de internationale gemeenschap om ons te helpen om Kobani te verdedigen", zegt Nassan. "Als IS de stad verovert, staan ze aan de grens met Turkije. Dit gaat niet alleen ons aan, maar ook Turkije."