Miljard euro om Disneyland Parijs uit het slop te halen

Euro Disney, de uitbater van het Disneyland Parijs, heeft een reddingsplan op tafel gelegd om het noodlijdende pretpark er weer bovenop te krijgen. Er wordt vers kapitaal in het bedrijf gepompt en de schulden worden herschikt. Disneyland Parijs, het drukst bezochte pretpark van Europa, zag zijn bezoekersaantal de voorbije jaren slinken.

Het reddingsplan voorziet in een kapitaalverhoging van 420 miljoen euro. Van de huidige 1,7 miljard euro aan schulden wordt 600 miljoen omgezet in aandelen. Daardoor moet er 250 miljoen euro in de kas belanden. Het plan wordt ondersteund en gegarandeerd door het Amerikaanse moederhuis The Walt Disney Company dat tevens de belangrijkste aandeelhouder is.

Als gevolg van het reddingsplan zal Euro Disney zich mogelijk van de Parijse beurs moeten terugtrekken. Na het bekendmaken van het nieuws opende het aandeel Euro Disney vandaag onmiddellijk met een verlies 12 procent, om iets later nog verder weg te zakken tot -18 procent.

Disneyland Parijs heeft al sinds de opening in april 1992 te kampen met een gigantische schuldenberg. Door de economische crisis liep ook het bezoekersaantal flink terug. In het boekjaar 2014 (dat eindigde op 30 september) werden 14,2 miljoen bezoekers genoteerd, een daling van zo'n 800.000 bezoekers. Het jaar daarvoor daalde het bezoekersaantal ook al met een miljoen. Het bedrijf telt 15.000 werknemers.