Nieuwe luchtaanvallen van internationale coalitie op Kobani

De internationale coalitie tegen IS heeft vanmorgen luchtaanvallen uitgevoerd op Kobani, in het noorden van Syrië. Die stad was gisteren deels ingenomen door Islamitische Staat (IS). Honderden inwoners vluchtten weg uit vrees voor de gruweldaden van IS. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat intussen dreigende taal horen.

Vliegtuigen van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie hebben vandaag ook overdag posities van de jihadisten van Islamitische Staat (IS) gebombardeerd. Afgelopen nacht werden ook al IS-posities gebombardeerd. Journalisten aan de grens met Turkije, vlak bij Kobane, melden dat vanmorgen twee posities in het zuidwesten van de Syrische stad zijn gebombardeerd.

Gisteren slaagde IS er zeer snel in drie wijken van Kobani in te nemen. Na hevige gevechten met de volksbeschermingseenheden namen ze de industriële stad Maqtala al-Jadida en Kani Arabane in.

Vanmorgen was nog altijd een Koerdische vlag te zien op een gebouw in het centrum van de stad, aldus de Nederlandse journalist Harald Doornbos op Twitter.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigt dat Kobani "aan het vallen is". Volgens Erdogan is een grondoperatie tegen IS nodig.

Kobani belangrijke grensstad

Als IS erin slaagt om Kobani volledig te bezetten, zou dat voor hen een belangrijke overwinning blijken. Kobani ligt geografisch gezien immers tussen de belangrijke stad Aleppo en Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS in het oosten van Syrië. Op die manier kunnen ze verder oprukken naar Aleppo. 

Daarnaast zouden ze door het veroveren van Kobani ook een groot deel van de Turks-Syrische grens bezetten.