Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar een trio

De Nobelprijs Geneeskunde gaat dit jaar naar John O'Keefe, May-Britt Moser en Edvard Moser. Dat heeft het Nobelcomité bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het is al de 104e keer dat de Nobelprijs geneeskunde wordt uitgereikt.

De Britse Amerikaan John O'Keefe krijgt dit jaar de helft van de Nobelprijs voor Geneeskunde. De andere helft wordt gedeeld door het Noorse echtpaar May-Britt Moser en Edvard Moser. Ze worden gelauwerd  voor hun ontdekking van cellen die een positioneringssysteem in de hersenen hebben, zeg maar een soort intern gps-systeem.

John O'Keefe ontdekte de eerste component van de "gps" in 1971. Het duurde nog tot 2005 tot May-Britt en Edvard Moser een andere sleutelcomponent van het systeem ontdekten, met name de zenuwcellen die een coördinatiesysteem ontwikkelen om posities te bepalen.

May-Britt Moser is de elfde vrouw die de Nobelprijs voor de Geneeskunde wint, zegt het Nobelprijscomité op Twitter. De Mosers zijn het vijfde getrouwde stel dat een Nobelprijs wint.

De Nobelprijs Geneeskunde is 870.000 euro waard en wordt al uitgereikt sinds 1901. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Fysiologie naar de Amerikanen James Rothman en Randy Schekman en de Duitser Thomas Südhof, voor hun ontdekkingen van het mechanisme dat het belangrijkste transportsysteem in onze cellen regelt.