Onderhandelaars al bijna etmaal bijeen

De federale onderhandelaars zitten al sinds gistermiddag bijeen -intussen bijna een etmaal lang- voor "de laatste rechte lijn" van de begrotingsonderhandelingen. Terwijl bij de ochtendstond pessimistische geluiden te horen waren, lijkt een akkoord nu toch binnen handbereik. Al blijft het koffiedik kijken of er vandaag nog een volledig akkoord uit de bus komt.

Gisteren bij de start van het overleg, hoopte Michel alvast dat de begrotingsonderhandelingen "de laatste rechte lijn" ingingen. "Alle elementen liggen op tafel. Als we de laatste inspanningen leveren, dan hebben we binnen enkele uren een regering", klonk het. Ook het CD&V-duo Peeters en Beke hoopte vannacht te landen.

Maar hét knelpunt, de verhouding tussen enerzijds besparingen en anderzijds nieuwe belastingen, raakte de hele nacht niet uitgeklaard. CD&V wil dat de vermogens een bijdrage leveren - bijvoorbeeld via een hogere roerende voorheffing - in ruil voor een indexsprong. "Het is belangrijk dat we daar de juiste verhoudingen kunnen weerhouden in het budget en dat dat zaken zijn die 5 jaar mee kunnen gaan", zei coformateur Kris Peeters daarover gisteren.

Enkele nachtelijke onderhandelingsuurtjes later werd duidelijk dat de onderhandelingen maar moeizaam vorderden. Formateur Michel ging over tot afzonderlijke gesprekken met de verschillende politieke partijen. Later ging iedereen weer samen aan de tafel. Vooral CD&V en de N-VA leken vannacht te botsen. Een soort tegenstelling tussen links en rechts in Vlaanderen, waarbij de MR als een soort bemiddelaar optrad tussen de verschillende Vlaamse partijen. Na enkele moeilijke uren, waar een akkoord erg veraf leek, lijkt het optimisme teruggekeerd. Maar of er effectief een begrotingsakkoord uit de bus komt, blijft koffiedik kijken. Intussen zijn wel al enkele maatregelen over de pensioenen en de werkgelegenheid, waarover consensus bestaat, uitgelekt (zie onze andere berichtgeving).

Intussen zitten de "big 6" samen: de coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V), Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Didier Reynders (MR). Volgens Johny Vansevenant draait het nog steeds om dezelfde hangijzers: een verhoging van de roerende voorheffing, compensaties voor een indexsprong, een speculatietaks en lastenverlagingen. 

Toch communautair luikje voor N-VA

Gisteren zou de N-VA ook een communautair luikje hebben geopend door het te hebben over artikel 195 van de Grondwet, dat de weg naar het confederalisme moet openen. "Dat zou nog een angeltje kunnen betekenen", aldus VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Maar eigenlijk is dat iets waar de politici vooral over 5 jaar, bij het einde van de komende regeerperiode, moeten beslissen. Het is ook niet duidelijk of N-VA daarover iets in het regeerakkoord nu wil neerpennen.