Opnieuw stijging asielaanvragen in september

Het aantal asielaanvragen is voor de vierde maand op rij gestegen. Dat blijkt uit het maandelijks overzicht van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. Veel aanvragers komen uit Irak, Syrië maar ook bij de Palestijnen was er een sterke stijging van het aantal aanvragen.

Vorige maand dienden 1.797 vreemdelingen een aanvraag tot asiel in ons land in. Daarvan waren er 1.328 aanvragen voor enkelvoudig asiel, 469 voor meervoudig asiel.

Het gaat om een stijging van 21 procent ten opzichte van september 2013. Even opmerkelijk is dat het al om de vierde maandelijkse stijging op rij gaat. In juni waren er een vierde meer aanvragen ten opzichte van de maand mei. In september ging het om een stijging van 13,7 procent in vergelijking met augustus.

De stijging is onder meer het gevolg van de escalatie van de situatie in enkele conflictgebieden, zoals in Gaza, zegt Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. "Dat speelt heel duidelijk mee, maar we zien bijvoorbeeld ook een stijging bij de Palestijnen afkomstig uit Syrië. Zij vluchten nu verder naar Europa."

Ook in andere Europese lidstaten is het aantal asielaanvragen gestegen.