Scheepswrak bij Haïti is niet de Santa Maria

Het wrak dat de bekende onderwaterarcheoloog Barry Clifford voor de kust van Haïti heeft gevonden, blijkt nu toch niet de beroemde Santa Maria van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus te zijn. Clifford deed zijn ontdekking in mei en was ervan overtuigd dat het ging om de Santa Maria.
AP2011
Een replica van de Santa Maria voor de kust van het Portugese eiland Madeira

Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, zegt nu over bewijs te beschikken dat het schip uit een veel latere periode dateert dan de 15e eeuw.

De Santa Maria verging in 1492 in de buurt van Haïti. Columbus getuigde zelf dat hij er in geslaagd was met zijn bemanning een nabijgelegen eiland te bereiken. Hij bouwde er met een deel van het schip een fort en keerde met zijn twee andere schepen, de Niña en de Pinta, terug naar Europa.

In mei zei Barry Clifford dat de locatie van het wrak overeenkomt met wat er geweten is over het vlaggenschip van Columbus. Hij claimde ook dat een kanon dat hij tijdens zijn duik vond, afkomstig moest zijn uit de 15e eeuw. Na grondig onderzoek door experts van Unesco blijkt nu dat het schip dateert van een veel latere periode.