Socialisten in verzet tegen afschaffing gratis openbaar vervoer

In het parlement vraagt de SP.A dat de beslissing over de afschaffing van openbaar vervoer voor 65-plussers omgedraaid wordt. “Zeker omdat parlementsleden van gratis openbaar vervoer blijven genieten.”

Gratis was de baseline van Steve Stevaert in de hoogdagen van de SP.A. Nu de nieuwe centrum-rechtse Vlaamse regering zovele jaren later die politiek helemaal terugschroeft, bevalt dat de socialisten slecht. “Uiteindelijk gaat het maar om één ding: komaf maken met socialistische symbolen”, zegt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke.

Minder dan 1 procent

Vandenbroucke, in een vorig leven kabinetschef van Vlaams minister Freya Van den Bossche, diende vandaag in het Vlaams Parlement een resolutie in waarin hij vraagt om het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers te handhaven. “De afschaffing is oneerlijk. Ze raakt een groep van 1 miljoen mensen, van wie meer dan de helft met minder dan 1.400 euro bruto moet rondkomen. Bovendien zijn net die gepensioneerden sterk afhankelijk van het openbaar vervoer.”

De socialisten diepen een berekening van De Lijn zelf op om aan te tonen dat het effect van geplande de maatregel minimaal is. De gerealiseerde besparing zou in een vork van 10 tot 12 miljoen euro zitten, of een effect van minder dan één procent op de kostendekkingsgraad. “Totaal niet in proportie met de omvang van de maatregel", zegt Vandenbroucke.

Populistisch

Volgens het Vlaams parlementslid is de afschaffing des te onrechtvaardig nu parlementsleden gewoon van gratis openbaar kunnen blijven genieten. “Ze moeten mij maar eens uitleggen waarom dat zo is. En waarom parlementsleden, die een veelvoud verdienen van de gepensioneerden, buiten schot blijven. Of dat populistisch is? Nee, want ik heb nog nooit een duidelijk antwoord op die vraag gekregen."