Termont vraagt andere gemeenten voor Gent in de bres te springen

Burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) vraagt zowel zijn Oost-Vlaamse collega's als gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé of er steden en gemeenten zijn die zich bij een eventueel stroomtekort vrijwillig willen afschakelen om de Gentse haven te sparen. Die oproep klonk op een overleg met een reeks overheidsinstanties en bedrijven, waarop gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers vertegenwoordigers uit alle 65 Oost-Vlaamse steden en gemeenten bijeen kreeg. De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (SP.A), is alvast bereid om over het plan van Gentse zijn collega te praten.

Termont strijdt onder meer om de Gentse haven, met 180 bedrijven waaronder acht Seveso-bedrijven, te vrijwaren van een stroomtekort. Ook neemt hij het niet dat een groot deel van de stad zonder elektriciteit dreigt te vallen, omdat het in de eerste categorie (6) valt.

"Ik vraag mijn Oost-Vlaamse collega's of ze bepaalde gebieden hebben om af te sluiten", zegt Termont. "Dat is ook voor hen belangrijk, want veel van hun inwoners werken in onze haven."

Ook vraag aan West-Vlaamse steden en gemeenten

Daarnaast kijkt Termont over de provinciegrens omdat geen enkele West-Vlaamse straat eerst wordt afgeschakeld. Hij vraagt gouverneur Decaluwé of er gebieden zijn die kunnen worden afgeschakeld.

De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (SP.A), is alvast bereid om over het plan van Termont te praten.  "Ik vind het in ieder geval een noodoproep en ik ben uiteraard bereid om onze economie te redden en om onze veiligheid te bevorderen", aldus Landuyt.

"Geweldig teleurgesteld na vergadering met overheidsinstanties en bedrijven"

Termont zei ook nog "geweldig teleurgesteld" te zijn over het verloop van de vergadering, waarop vertegenwoordigers van de federale overheidsdiensten Economie en Volksgezondheid, het Crisiscentrum en Elia, Eandis en NV Astrid aanwezig waren. "Op de meest cruciale vragen kregen we geen antwoord", klinkt het. "Ik wil weten wat de criteria zijn om tot dit afschakelplan te komen."

Eandis en de FOD Economie verwijzen naar een Koninklijk Besluit van 3 juni 2005. In dat afschakelplan voor onverwachte stroomtekorten worden gebieden afgeschakeld beginnende in schijf 1 en eindigend in schijf 6. Om niet telkens dezelfde gemeentes te treffen, werd in het afschakelplan voor de verwachte stroomtekorten gebieden beslist om eerst gebieden af te schakelen in schijf 6 en te eindigen bij schijf 1.

Meest gelezen