Tibor Navracsics mag geen Europees commissaris voor Cultuur worden

De Hongaarse kandidaat-eurocommissaris Tibor Navracsics mag geen Europees commissaris voor Cultuur worden. De cultuurcommissie van het Europees Parlement heeft de Hongaar ongeschikt bevonden. De Europarlementariërs laten wel een opening toe om Navracsics eventueel een andere bevoegdheid te geven.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had Tibor Navracsics de portefeuille Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap voorgesteld, maar al van in het begin was de kandidatuur van de Hongaar ietwat omstreden.

In eigen land maakte Navracsics namelijk deel uit van de regering van premier Viktor Orban. Die regering voerde een strenge mediawet in die in de rest van Europa fel werd bekritiseerd omdat hij de vrijheid van meningsuiting aan banden zou leggen. Dat uitgerekend een lid van die Hongaarse regering de post van Cultuur zou krijgen, deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen.

Bij de eerste hoorzitting in het Europees Parlement vorige week nam Navracsics afstand van de koers van de regering in Hongarije, maar niet genoeg oordeelde het Parlement. Daarom moest de Hongaarse kandidaat bijkomende schriftelijke vragen beantwoorden, maar ook op die manier kon Navracsics kennelijk niet overtuigen.

Het is niet helemaal duidelijk of Navracsics nog een rol toebedeeld zal krijgen in de Europese Commissie van Juncker. "Hij kan nog altijd lid zijn van de Commissie, maar niet in deze rol", liet een parlementaire bron weten. In elk geval zouden de Hongaren al een reservekandidaat klaar hebben staan. Hoe dan ook moet voorzitter Juncker zijn Commissie nu herschikken.