Vakbond: "Fronsen onze wenkbrauwen bij uitspraken De Crem"

De militaire vakbond ACMP is boos op minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), omdat die vanmorgen in "De ochtend" een hele reeks details heeft gegeven over de militaire operaties van de F-16's in Irak. En dat terwijl aan de militairen was gevraagd om discreet te zijn, zo luidt het.

De Crem vertelde in "De ochtend" uitgebreid over de "neutralisering" van een voertuig van IS door een Belgische F-16. Té uitgebreid, volgens de militaire vakbond ACMP. De militairen die aan de operatie deelnemen, hadden vorige week nog bevel gekregen om geen enkel detail over hun acties op sociale media te zetten. En nu komt De Crem alles zelf op de radio vertellen, zegt vakbondsman Yves Huwart.

"Wat ons opvalt, is dat Defensie een aantal maatregelen neemt om de discretie te bewaren. Militairen mogen bijvoorbeeld niet vertellen dat ze uitgestuurd worden naar Irak. Vandaag vernemen we dan via de radio, en dan nog bij monde van onze minister, hoe hij de transparantie roemt met betrekking tot de acties die ons land onderneemt in Irak. En dan meerbepaald de bombardementen die daar hebben plaatsgevonden en waarover heel wat details worden vrijgegeven", zegt Huwart.

"Dit lijkt ons zo contradictorisch op wat vorige week nog werd aangemaand aan de militairen. We fronsen daar toch onze wenkbrauwen bij."