Waalse regering verfijnt komende week begrotingsplannen

De ministers van de Waalse regering zijn zondag kort na 22 uur uiteengegaan, nadat ze tijdens het weekend de grote lijnen hadden vastgelegd van de begrotingscontrole 2014 en de begrotingsopmaak 2015.

Iedere minister kent nu het bedrag van de besparingen waar zijn departement voor staat. Later vandaag moet hij of zij zijn voorstellen overmaken aan minister van Begroting Christophe Lacroix (PS), klinkt het in de entourange van de regering.

Dinsdag en woensdag staan er vergaderingen tussen de verschillende kabinetten op het programma, donderdag de wekelijkse ministerraad. Dat zal de volgende budgettaire afspraak zijn.

De gefedereerde entiteiten hebben tot de volgende dag, vrijdag 10 oktober, om hun cijfers aan het federale niveau te geven. Het Waalse budget is bovendien gelieerd aan dat van de Federatie Wallonië-Brussel, die zijn werkzaamheden deze week voortzet.

Stemmen binnen de oppositie lieten afgelopen week verstaan dat de Waalse regering de zaken op zijn beloop liet, om haar eigen slecht budgettair nieuws na dat van de federale regering in lopende zaken te kunnen meedelen. Zo zou dat makkelijker te verteren zijn.

Regeringsbronnen ontkenden dat staalhard. "Het zou ons interesseren als u het tempo van de federale formatie kent", klonk het. Er wordt niet anders gewerkt dan normaal, intenties moeten omgezet worden in aankondigingen. Zowel PS als CDH zegt dat er op constructieve manier voortgewerkt wordt, zonder te overhaasten.

De ministers zeiden zaterdagvoormiddag dat ze de koopkracht van de gezinnen en de competiviteit van de bedrijven willen vrijwaren. Ze zijn niettemin op zoek naar 650 miljoen euro besparingen volgend jaar. Het is de bedoeling om de overheidsuitgaven onder controle te houden.