"Het kan altijd erger, maar het kan vooral veel beter"

Oppositiepartij Groen is niet overtuigd van het bereikte regeerakkoord. "Het kan altijd erger, maar het kan vooral veel beter", reageert Kamerfractieleider Kristof Calvo. Voor hem had het regeerakkoord "een stuk socialer gekund". Voor de extreemlinkse partij PVDA is het regeerakkoord "onaanvaardbaar".

"Hier is een keuze gemaakt door de nieuwe regering en die is vaak onevenwichtig en onrechtvaardig", zo luidt de analyse van Calvo over de sociaal-economische hervormingen die de nieuwe federale regering gaat doorvoeren.

Pensioenhervormingen zijn volgens Calvo nodig, maar de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd is geen goede maatregel. "We moeten eigenlijk de kloof tussen de feitelijke pensioenleeftijd (60) en de wettelijke pensioenleeftijd (65) dichten en maken dat mensen langer kùnnen werken."

Dat de automatische index blijft behouden, is in beginsel wel een sociale maatregel. "Een sociale index, horen we, maar een indexsprong is nooit een sociale maatregel", aldus Calvo. "In plaats van de lonen aan te pakken, hadden wij gehoopt op een loonlastenverlaging die veel drastischer is dan de cijfers die ik van Bart De Wever heb gehoord." Voor Groen had een vermogenswinstbelasting dé eerste maatregel moeten zijn.

"De onderhandelaars hebben niet per se de beste oplossing gekozen, maar een keuze gemaakt voor dogma's: dingen die goed klinken als je een rechtse en conservatieve politicus bent. Wij gaan de komende dagen - als de cijfers duidelijk zijn - ons alternatief daar tegenover zetten. Er is in dit land veel mogelijk, er moeten dingen hervormd worden, maar dat kan ook op een sociale en groene manier. Wat ons betreft had het een stuk socialer gekund." Calvo verwees daarvoor naar het sociale luik uit de campagne van CD&V en drukte zijn hoop uit dat die partij daar toch iets van in het regeerakkoord heeft kunnen krijgen.

PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw noemt het regeerakkoord onaanvaardbaar. "De regering-Michel I kwam deze avond uit de kast als een regering die werkende mensen, gepensioneerden en jongeren armer maakt, en die aandeelhouders rijker maakt", laat hij in een eerste reactie weten.