Aarde blijft aan gevaarlijk tempo opwarmen

De opwarming van de aarde is zeker niet aan het afremmen. Tot die conclusie zijn Amerikaanse wetenschappers gekomen. Zij ontdekten dat de oceanen veel meer warmte absorberen dan tot nu werd aangenomen. Dat moet verklaren waarom de temperaturen aan land de laatste jaren minder sterk zijn gestegen.

In sommige streken is de temperatuur van het water de afgelopen 40 jaar twee keer sneller gestegen dan wetenschappers tot nu dachten. Vooral de temperatuurstijging in de oceanen van het zuidelijk halfrond werd steeds zwaar onderschat.

Meer dan 90 procent van de temperatuurstijging door het gebruik van fossiele brandstoffen wordt opgenomen door het water in de zeeën. De opwarming van de aarde concentreert zich dus momenteel eerder in de zee dan in de atmosfeer.

De conclusie van de wetenschappers is dan ook duidelijk: de aarde blijft opwarmen aan een gevaarlijk tempo. En ook sneller dan wetenschappers tot nu toe hadden waargenomen.

Als het zeewater warmer wordt, stijgt de zeespiegel en is er meer kans op extremer weer. "Andermaal moeten we rekening houden met de risico's en ernstig nadenken over welke maatregelen we moeten nemen om de bedreiging van klimaatopwarming voor onder andere onze voedsel- en watervoorziening zo veel mogelijk te beperken", klinkt het.