Barco en Kinepolis lanceren Europese bioscoopprimeur

Barco en Kinepolis stellen vrijdag "Barco Escape" voor, een bioscoopervaring waarbij de film op bepaalde momenten op drie schermen tegelijk geprojecteerd wordt. De kijker wordt zo volledig ondergedompeld in de film.

Het gaat om een Europese primeur. In de VS werden al vijf bioscoopzalen uitgerust met Barco Escape, met veel succes, zegt Inge Govaerts van Barco.

Barco Escape is een op en top Belgische uitvinding, van het gelijknamige technologiebedrijf uit Kortrijk. Concreet wordt gebruikgemaakt van niet één, maar drie schermen en projectoren. Hierdoor ontstaat een groot panoramisch beeld, waardoor de bezoeker het gevoel heeft deel uit te maken van de film. Voor bepaalde scènes kan dat een meerwaarde creëren, zoals ook al het geval is met 3D-cinema.

Barco verkocht zijn technologie aan Kinepolis, eveneens een Belgisch bedrijf, die ze installeerde in een zaal in Antwerpen en in Brussel. Dat zijn nu de eerste bioscopen in Europa die met dergelijke technologie worden uitgerust.

Vanaf 15 oktober zal in deze zalen de film "The Maze Runner" te zien zijn. Dat is de eerste langspeelfilm die in het Barco Escape-formaat werd gemaakt, door 20th Century Fox. The Maze Runner leent zich uitstekend voor deze technologie. Het vertelt het verhaal van jongeren die uit een doolhof proberen ontsnappen. Dankzij Barco Escape waant ook de kijker zich gedurende tien minuten in zo'n doolhof.

Barco verwacht dat in de toekomst nog meer filmmaatschappijen deze techniek zullen gebruiken. "Fox was heel enthousiast, er lopen ook gesprekken met Disney", aldus Govaerts. Barco hoopt op termijn in elke Kinepolis-bioscoop een zaal met zijn Escape-technologie te kunnen uitrusten. Beide bedrijven gingen in het voorjaar al een strategisch partnership aan om filmbeleving naar een hoger niveau te tillen. Ook laserprojectie en interactieve technologie maakten hier deel van uit.