Belgische F-16's voeren opnieuw interventie uit in Irak

Twee van de zes Belgische F-16's hebben dinsdag een gewapende verkenningsvlucht uitgevoerd met een kinetische interventie boven het noorden van Irak. Dat meldt Defensie in een persbericht.

"De opdracht verliep volgens de inzetregels en veroorzaakte geen "collateral damage"", klinkt het bij Defensie. Defensie verduidelijkt niet tegen wie of wat de aanval was gericht.

De twee Belgische gevechtsvliegtuigen zijn ingezet in de operatie in Irak in samenwerking met de bondgenoten van de internationale coalitie, die tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) strijdt.

Zes Belgische F-16's maken deel uit van die coalitie. Hun opdracht omvat het verzekeren van luchtsteun, het verzamelen van tactische inlichtingen over de vijandelijke elementen en het neutraliseren van objectieven op de grond.

Zondag nog deelde Defensie mee dat een Belgische F-16 in Irak "een terroristisch element" had beschoten met een GPS-geleide bom. De vijandelijke dreiging werd toen "onmiddellijk geneutraliseerd", klonk het.