Duitse auteur Siegfried Lenz (88) overleden

Siegfried Lenz, een van de grootste schrijvers van de Duitse naoorlogse literatuur, is overleden. Hij stierf vandaag op 88-jarige leeftijd in familiekring. Dat deelt uitgeverij Hoffmann und Campe mee.

Lenz' belangrijkste werk is de in 35 talen vertaalde en verfilmde roman "Deutschstunde" ("Duitse les") uit 1968 over de naziperiode en een verkeerd begrepen plichtsbewustzijn. De in 1926 in Oost-Pruisen geboren schrijver ontpopte zich tot een meester in het vertellen. Dat bewijzen humoristische verhalenbundels als "So zärtlich war Suleyken" (1955) of "Lehmanns Erzählungen" (1964). Drie jaar geleden verscheen zijn laatste verhalenbundel, "Die Maske" (2011).

Lenz kende al jaren gezondheidsproblemen. Hij werd door critici en kenners in één adem genoemd met de Duitse Nobelprijswinnaars Heinrich Böll en Günter Grass. Hij behoorde net als hen tot het rijtje auteurs die van de verwerking van het naziverleden en de verzoening in het bijzonder met Polen en Israël hun levenstaak hadden gemaakt. Bij een feest voor zijn 85e verjaardag in Hamburg was de toenmalige bondspresident Christian Wulff vol lof over hoe Lenz had bijgedragen aan het herwonnen aanzien van Duitsland na de oorlog.

Lenz kreeg tal van literaire onderscheidingen. In 1988 werd hij gelauwerd met de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel. Al op hoge leeftijd schreef Lenz met zijn eerste liefdesroman "Schweigeminute" ("Een minuut stilte" uit 2008) nog een bestseller.