Europa onderzoekt fiscale steun Luxemburg aan Amazon

De Europese Commissie is begonnen met een uitgebreid onderzoek naar mogelijke staatssteun van Luxemburg aan de Amerikaanse internethandelaar Amazon. Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia vermoedt dat die steun wordt gegeven door stelselmatig de winst te laag in te schatten.
AP2013

De in Luxemburg gevestigde dochteronderneming Amazon EU zou daardoor minder belastingen betalen. Zo´n zogeheten 'tax-ruling' is in strijd met de Europese regels voor staatssteun.

Eerder startte de Europese Commissie al onderzoeken naar vergelijkbare akkoorden tussen Ierland en computergigant Apple, Nederland en Starbucks en Luxemburg en autoproducent Fiat. Die bedrijven zouden in die landen allemaal dochterondernemingen hebben om in aanmerking te komen voor voordelige belastingregels.