Federale onderhandelaars gaan door "tot de finish"

De federale onderhandelaars zitten al 26 uur samen in het voorzitterschap van de Kamer om een regeerakkoord in mekaar te boksen. Het is de bedoeling dat ze doorgaan "tot de finish". De komende uren moeten de onderhandelaars een akkoord bereiken over de begroting.

De onderhandelingen zijn gisteren om 14.30 uur van start gegaan. Tegen vanmorgen raakten ze blijkbaar in een stroomversnelling, toen er na voorbereidend werk in een technische werkgroep een akkoord over de pensioenen uit de plenaire vergadering kwam.

Daar passeerden ook de luiken Werk en Sociale Zaken de revue. Niet alle thema's werden evenwel "afgeklopt". De fiscalisering van de welvaartsenveloppe zit bijvoorbeeld in de budgettaire onderhandelingen.

Nadien gingen de gesprekken voort tussen de twee coformateurs en de vier partijvoorzitters, met daartussen wat ruimte om de innerlijke mens te versterken. De verwachting is dat de onderhandelingen nog even voortduren.

"Het loopt heel moeizaam, maar er is geen pessimisme", analyseert VRT-journalist Marc Van de Looverbosch in de Wetstraat. Na het akkoord over de begroting, moeten de ministerportefeuilles nog verdeeld worden.

Een mogelijke piste is dat de N-VA, MR, CD&V en Open VLD dan vrijdag of zaterdag hun congressen zouden kunnen samenroepen en de namen van hun regeringsleden invullen. Maandag zouden de nieuwe excellenties dan naar koning Filip kunnen trekken om de eed af te leggen.

Dinsdag staat de regeringsverklaring van de nieuwe premier in de Kamer geprogrammeerd. Woensdag en donderdag volgt het debat erover, met 48 uur na de toespraak van de premier de vertrouwensstemming.