Is Spaans ziekenhuis te laks geweest met ebola?

Het dodelijke ebolavirus houdt Spanje in de ban. Na de besmette verpleegster gisteren zijn ook haar echtgenoot en een collega in quarantaine geplaatst. Een 50-tal personen die in contact zijn gekomen met de verpleegster, wordt in de gaten gehouden. In de Spaanse media duikt nu het verhaal op dat het ziekenhuis waar de verpleegster werkte niet voorzichtig genoeg is geweest.

Gezondheidsinstanties maakten gisteren bekend dat een Spaanse verpleegster besmet raakte. De vrouw testte twee keer positief op het ebolavirus. Ze verzorgde twee missionarissen die met ebola waren gerepatrieerd uit West-Afrika.

Intussen is ook haar echtgenoot en een collega in quarantaine geplaatst. De tweede verpleegster belde zelf de autoriteiten om te melden dat ze koorts had. Zij ondergaat momenteel testen.

Besmette vrouw tussen andere patiënten gelegd?

Personeel van het ziekenhuis heeft getuigd in het Spaanse blad El Pais: de beschermkledij zou niet voldoen aan de voorschriften van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). De pakken horen ondoordringbaar te zijn en bij de uitrusting horen ademhalingstoestellen. Dat was niet het geval. Het afval uit de kamers van de ebolapatiënten zou volgens dezelfde bronnen weggevoerd zijn met de lift die ook het personeel gebruikt.

El Mundo laat dan weer weten dat de besmette verpleegster er meermaals moest op aandringen om getest te worden. Ze had koorts opgelopen. Toen de testen waren afgenomen, moest de verpleegster wachten op de spoedafdeling tussen andere patiënten. En dat terwijl de overheid altijd heeft gesteld dat de besmette verpleegster van in het begin geïsoleerd werd.

Europa vraagt om uitleg

De Europese Commissie heeft om uitgeleg gevraagd bij de Spaanse minister van Gezondheid. Aan alle leden van de Europese Unie is immers gevraagd zich voor te bereiden op het ebolavirus dat lelijk huishoudt in West-Afrika.

De Spaanse gezondheidsorganisaties spreken de berichten in de media tegen: "De WHO-voorschriften zijn wel gerespecteerd." "We weten nog niet wat er gefaald heeft. We onderzoeken de infectiemechanismen", luidt het.