Jarige Poetin treedt in de voetsporen van Hercules

Vladimir Poetin viert vandaag zijn 62e verjaardag. Bij wijze van eerbetoon liep gisteravond een tentoonstelling in Moskou waarbij de Russische president in verschillende heroïsche poses als niemand minder dan de mythische held Hercules werd afgebeeld.

De tentoonstelling liep slechts één avond in een kleine kunstgalerij in Moskou. Organisator was Mikhail Antonov, een student politieke wetenschappen aan de universiteit van Moskou en fervent aanhanger van Poetin.

Voor Antonov is het duidelijk: Poetin is een held. Daarom nodigde hij verschillende kunstenaars uit om de president van Rusland op schilderijen te vereeuwigen. Grote voorbeeld voor het kunstproject was Hercules en meer bepaald de 12 werken die de held volgens de Griekse mythologie heeft uitgevoerd.

Dit resulteerde in een reeks afbeeldingen waarbij Poetin net als Hercules "heroïsche" daden stelt. Telkens verwijzen die naar hedendaagse problemen die Poetin de voorbije jaren op zijn bord heeft gekregen.

De Hydra van Lerna

In navolging van Hercules die de leeuw van Nemea een kopje kleiner maakte, toont één van de werken hoe Poetin een bebaarde man met een bommengordel wurgt, een verwijzing naar zijn aanpak van terrorisme.

De reeks schilderijen eindigt met Poetin die net als Hercules de driekoppige hellehond Cerberus verslaat, een allegorie op de strijd die de president voert tegen de "unipolaire wereld" geleid door de VS.

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende afbeeldingen is die van een gespierde Poetin die zijn schild opheft in de richting van de Hydra van Lerna, de veelkoppige slang die Hercules bij Argos overwon. Dat werk hint op de economische sancties die het Westen recent tegen Rusland heeft ingesteld.

Andere werken van Poetin-als-Hercules verwijzen naar het gascontract dat Rusland met China afsloot, de geplande aankoop van Franse oorlogsbodems en het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne dat in Minsk werd onderhandeld.

"Wij tonen een ander beeld van Poetin omdat de westerse media hem voortdurend bekritiseren", legt Antonov uit. "Ook onze eigen media doen dat af en toe. Hier zien we hem heroïsche daden stellen. De interpretatie van wat hij doet, is niet absoluut."