Koerden voeren actie in Europees Parlement

Enkele tientallen Koerden zijn het Europees Parlement in Brussel binnengedrongen. Ze voerden actie om meer steun te vragen voor hun belaagde volksgenoten in Syrië, waar de burgerbevolking wordt aangevallen door Islamitische Staat. Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz heeft een delegatie van de betogers ontvangen.

De Koerdische gemeenschap in Europa is ongerust over de toestand in het noorden van Syrië, waar Islamitische Staat delen van de stad Kobani heeft ingenomen. "300.000 Koerden, christenen en Arabieren in het kanton Kobani worden bedreigd", legt actievoerster Sibel Ceylan uit.

"De internationale gemeenschap voert bombardementen uit in Irak, tegen IS, maar in Syrië is er geen enkele interventie", zegt Ceylan. "De Koerden moeten meer militaire steun krijgen om ons te kunnen verdedigen tegen IS en de bevolking heeft dringend hulp nodig."

Een 60-tal actievoerders kon het Europees Parlement binnendringen. "Daarbij is toen ook een deur gesneuveld", vertelt radiojournaliste Leen De Witte. Vóór het parlementsgebouw stonden er nog eens een 300-tal actievoerders. De actievoerders kregen wat ze wilden", zegt De Witte.  "Een gesprek met een aantal parlementsleden: Bart Staes (Groen), Mark Demesmaeker (N-VA), maar ook met parlementsvoorzitter Martin Schulz." Die laatste herhaalde de steun van het Europees Parlement voor de internationale coalitie die in Syrië en Irak tegen Islamitische Staat strijdt. Hij beloofde ook de zaak opnieuw ter sprake te brengen bij NAVO-baas Jens Stoltenberg en bij de Europese leiders Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso en Catherine Ashton.

Gisteren hadden honderden Koerden in verschillende Europese steden ook al actie gevoerd. In België was er een actie in de vertrekhal van Brussels Airport.