Maximumfactuur in basisonderwijs wordt duurder

Vanaf volgend schooljaar stijgt de maximumfactuur voor het basisonderwijs. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de factuur met gemiddeld 10 euro verhogen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
© BSIP / Reporters

Met de maximumfactuur worden uitstapjes, zwemlessen, busritten en dergelijke meer betaald. Voor kleuters bedraagt die factuur tussen 25 euro (voor 2- tot 3-jarigen) en 40 euro (voor 5-jarigen), in de toekomst zou dat dus 40 euro worden voor alle kleuters, zonder onderscheid. Voor de leerlingen uit het lager onderwijs zou de factuur 80 euro bedragen.

"Het gaat om een vrij beperkte verhoging van 1 euro per maand", zegt de woordvoerster van Hilde Crevits in Het  Nieuwsblad. "En de scholen blijven uiteraard vrij om de verhoogde maximumfactuur al dan niet toe te passen."

De maatregel moet wel nog groen licht krijgen van onder meer de Raad van State.

"De zoveelste factuur"

Groen verzet zich tegen de geplande verhoging van de maximumfactuur in het basisonderwijs. "Een zoveelste factuur die uit de kast valt en in de brievenbus van ouders en gezinnen terechtkomt", zegt Vlaams parlementslid en onderwijsexperte Elisabeth Meuleman.

"Met de verhoging van de maximumfactuur zal ongeveer 6 miljoen euro bij de gezinnen worden gehaald. Daarmee wordt de besparing op de werkingsmiddelen nog niet eens volledig gecompenseerd", aldus Meuleman.