Naar dialoog in Hongkong nu protest wegdeemstert

De leiders van de protestbeweging in Hongkong, die onder meer ijvert voor echte vrije verkiezingen in de Chinese stad, hebben nu toch toegezegd om met de overheid te gaan praten. Wanneer die gesprekken zullen beginnen, is nog niet duidelijk. Van het massale straatprotest van vorige week blijven nu nog enkele honderden betogers over.

De betogers eisen dat kandidaten voor de functie van gouverneur van de stadstaat niet door China worden gescreend, zoals nu het geval is. Volgens waarnemers is er ook groeiend ongenoegen over de alsmaar groter wordende kloof tussen rijk en arm in Hongkong.

Na het ultimatum van huidig gouverneur Leung Chun-ying herneemt het gewone leven in Hongkong: de ambtenaren zijn weer aan het werk, en ook de scholen zijn weer open. Toch houden enkele honderden betogers nog vol.

Dat er nu gesprekken in het vooruitzicht worden gesteld, zal wellicht leiden tot een verder doodbloeden van de protestbetogingen, die vorige week nog Hongkong helemaal dreigden te verlammen.