Nieuwe dienstwapens politie blokkeren soms

De federale politie roept de pistolen van 6.000 agenten terug omdat ze niet goed afvuren. Bij een schietoefening is gebleken dat er een probleem was met de slagpin van de nieuwe handwapens van Smith & Wesson, waardoor de kogel soms niet wordt afgevuurd.

Door de hapering komt de veiligheid van de schutter weliswaar niet in het gedrang, maar een wapen dat niet kan vuren, heeft uiteraard niet veel zin. Daarom worden de 6.000 pistolen teruggeroepen die nu al zijn uitgedeeld. In totaal zijn er 8.000 Smith & Wesson M&P9's besteld.

"Het is zo dat iedere agent of agente met dat soort wapens zijn wapen moet omruilen zodanig dat er niemand ongewapend op straat loopt", zegt Peter De Waele van de federale politie. "Dan worden alle wapens gecontroleerd en eventueel hersteld, en daarna krijgt de agent zijn oorspronkelijke wapen terug." De Waele is formeel. "Het is zo dat er geen enkele agent ongewapend op straat zal lopen."

Intussen onderzoekt het gerecht of er geen sprake was van corruptie bij de toekenning van het leveringscontract aan Smith & Wesson. De bevoegde politiecommissaris zou zich hebben laten omkopen. Door de beslissing om voor Smith & Wesson te kiezen, zag het Belgische FN een contract aan zijn neus voorbijgaan.

Meest gelezen