Nobelprijs voor Fysica voor uitvinders blauwe led-verlichting

De Nobelprijs voor de Fysica gaat naar het trio Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura. De Japanners en Amerikaan van Japanse afkomst krijgen de prestigieuze prijs voor de ontwikkeling van de blauwe led-verlichting.
Een kunstinstallatie gemaakt uit led-lampjes.

De Zweedse Academie voor Wetenschappen maakte vandaag om 11.45 uur stipt de namen van de laureaten bekend. Professor Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura worden geëerd voor de ontwikkeling van de blauwe led-verlichting, een energiezuinige en duurzame lichtbron.

Led staat voor "light emitting diode". De Academie benadrukt dat de verlichting bijna overal wordt gebruikt. Met blauwe leds kunnen witte lampen gemaakt worden. Rode en groene leds bestaan al langer, maar kunnen geen witte lampen vervangen.

Het trio ontvangt naast de eer ook een cheque van bijna 900.000 euro. Professor Nakamura werd speciaal wakker gemaakt om het heugelijke nieuws te aanhoren. "Ongelofelijk", was zijn eerste reactie.

Vorig jaar jaar wonnen de Brit Peter Higgs en de Belg François Englert de Nobelprijs voor de Fysica. En dat voor het bestaan van het "Higgsdeeltje", ook wel Godsdeeltje genoemd.