Tabaksfabriek Gryson in Wervik gaat sluiten

De tabaksfabriek Gryson in Wervik sluit de deuren. De directie heeft de intentie daartoe op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Dat zegt ACV-secretaris Daniel Poppe. Bij het bedrijf werken zo'n 150 mensen, van wie 132 in vaste dienst.

Als reden voor de intentie tot sluiting wijst de directie naar de stijgende druk op de tabaksmarkt en de Europese richtlijnen inzake tabak. Dat zou de fabriek in Wervik niet langer rendabel maken. Er is sprake van een sluiting in 2018. De directie zou ook overwegen om de tabakproductie naar een fabriek in Oost-Europa te verhuizen.

Gryson werd nog maar in 2012 overgenomen door Japan Tobacco. Bij de overname luidde het dat men ging uitbreiden. In 2012 was sprake van een overnameprijs van 475 miljoen euro.