Turtelboom wil geen extra overgangsmaatregelen woonbonus

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) is geen voorstander van extra overgangsmaatregelen voor de woonbonus. De nieuwe, minder gunstige regeling treedt op 1 januari 2015 in werking en is bij het grote publiek al bekend sinds de tweede helft van juli, toen het Vlaams regeerakkoord werd bekendgemaakt.

Volgens minister Turtelboom zullen extra overgangsmaatregelen de zaak moeilijker maken en budgettaire gevolgen hebben.

Vanmorgen schreven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard dat de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD dachten aan een extra overgangstijd voor de nieuwe woonbonus en ook de N-VA zou, volgens de kranten, een opening laten voor die langere overgangsperiode.

Maar minister Turtelboom zegt dat die overgangsperiode er niet komt. De nieuwe regeling komt er niet van de ene dag op de andere, maar is in juli al aangekondigd en die 5,5 maanden is meer dan voldoende, zei de minister. De stijging van het aantal vastgoedtransacties toont aan dat het publiek op de hoogte is.

Extra overgangsmaatregelen zouden er bovendien toe leiden dat de Vlaamse regering elders besparingen moet zoeken. De hernieuwde woonbonus levert in 2016 een besparing van 63 miljoen euro op. Drie maanden extra tijd geven, zou betekenen dat de Vlaamse regering elders 16 miljoen euro moet zoeken.

Nieuwe woonbonus vanaf 1 januari 2015

De nieuwe woonbonus treedt op 1 januari 2015 in werking. Wie dan een lening aangaat, zal fiscaal minder kunnen aftrekken dan wie vóór die datum een huis of appartement koopt. Kopers zullen de kleinere aftrek uiteraard voelen in de portemonnee, met "verliezen" tot 20.000 euro in 20 jaar tijd.