Vande Lanotte en Di Rupo: "Kiezersbedrog"

De verzamelde linkse oppositie tegen de aanstaande regering Michel I reageert heftig op de gelekte stukken van de pensioenhervorming. Johan Vande Lanotte (SP.A) spreekt over "kiezersbedrog", en krijgt daarvoor meteen bijval van Elio Di Rupo. De PS heeft het over een "onaanvaardbare aanval op de werkmens".

Dat de reactie vanuit linkse hoek heftig zou zijn, was te voorspellen. De SP.A of de PS, allebei maakten ze van de pensioenleeftijd een speerpunt in de campagne, en nu daaraan wordt geraakt, halen ze het grote kanon boven.

Op de eerste plek Johan Vande Lanotte, die over "kiezersbedrog" spreekt. "Dit is niet wat vòòr de verkiezingen gezegd is. Toen hoorde ik niemand over het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd. Het ging integendeel over het aantal gewerkte jaren. De kiezer is op het verkeerde been gezet."

"Maar goed, dat is voor meerdere zaken zo. Kris Peeters beweerde bij hoog en bij laag dat er geen indexsprong zou komen, maar die staat ook op stapel."

Volgens Vande Lanotte is de hervorming fundamenteel onrechtvaardig. "Ik heb natuurlijk de teksten nog niet kunnen inkijken, maar ik denk dat je bij een pensioenhervorming van het aantal gewerkte jaren moet uitgaan, niet van de leeftijd. Want nu kan het dat iemand die op zijn 16e begint te werken tot zijn 66e moet doordoen." Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback bestempelde de plannen als "onrechtvaardig".

Verontwaardiging

Elio Di Rupo, nog altijd zittend premier, aarzelt niet om zich als volleerd oppositieleider in het debat te mengen. Net als Vande Lanotte spreek hij over kiezersbedrog, zij het dat hij de MR viseert. Het is een voorproefje van de oppositie die komen gaat in Franstalig België.

"De asociale toekomstige regering van MR en N-VA", zo omschrijft hij de Zweedse coalitie op Twitter. "De MR bedriegt eens te meer haar kiezers." En kort daarvoor had zijn partij al een in verontwaardiging gedrenkte mededeling uitgestuurd waarin ze de pensioenhervorming hekelde als "een onaanvaardbare aanval op les travailleurs", de werkende mensen dus.

Heilige grens

Eenzelfde geluid bij Groen. Kamerlid Wouter De Vriendt spreekt over een "platte besparingsmaatregel die werkende mensen treft." Wat hem betreft is de leeftijdsgrens van 65 heilig. "Daar raak je niet aan."

Dat het toch gebeurt, gaat volgens De Vriendt tegen alle verkiezingsbeloftes in. "Lees er het Zorgplan van Maggie De Block, het 3D-plan van CD&V en het V-Plan van N-VA maar op na. In alle drie staat letterlijk dat de pensioenleeftijd van 65 jaar behouden blijft".